top of page

מדריך עריכת פודקאסט

אז אחרי כל העבודה הקשה שכללה בחירת מיקרופון לפודקאסט, בחירת מקום הקלטה נכון ובחירת תוכנת הקלטה/עריכה, הגיע הזמן לעבור לעריכת הפודקאסט שלנו. אל תדאגו - לא משנה באיזה תוכנה תשתמשו. האפקטים והמושגים בהם נשתמש יהיו רלוונטים לכל תוכנה.

אז למען הסדר הטוב - המדריך הזה ידבר על סיטואציה בה יש לנו חומר גלם יחסית איכותי שיכלול הקלטה בשני מיקרופונים שונים (שני ערוצים נפרדים).

למה חשוב שיהיו שני ערוצים נפרדים? זה בעצם קשור יותר למעמד ההקלטה אבל בגדול - כדי שתהייה לנו שליטה טובה יותר על כל אחד מהם. אם לדוגמא היינו משתמשים במיקרופון אחד לשני הדוברים זה היה יוצר לנו שני בעיות עיקריות: המיקרופון לא היה באמת קרוב לאף אחד מהם מכיוון שהוא היה באמצע, מה שגורם לנו להגביר את הסאונד וביחד להגביר את הרעש רקע וההד. הבעיה השנייה היא שאם אחד מהם היה מדבר חזק מדי - זה היה מוסיף לנו בערך כפול עשר זמן עבודה: היינו צריכים להגביר דובר, להנמיך את הדובר השני ובמקומות שהם היו מדברים ביחד - לא היה לנו יותר מדי מה לעשות.


שלב 1 - מיקס כללי בין המיקרופונים:
אז יש לנו שני ערוצים טובים (או 3-4, לא משנה כל כך), מסונכרנים ביניהם. הדבר הראשון שנעשה הוא מיקס כללי בין המיקרופונים. זאת אומרת - לבדוק ששומעים את שני הדוברים באותו ווליום. זה שלב קריטי, כי אם נחליט להגביר או להנמיך לאחר מכן - נצטרך שוב לחזור ולבדוק את כל מה שעשינו לפני. מדגיש משהו חשוב - בשלב זה רמת הווליום לא קריטית, אלא האיזון ביניהם. 

שלב 2 - עבודה עם ווליום נכון:
אז עשינו מיקס בין המיקרופונים ועכשיו הגיע הזמן לכוון את הווליום לווליום עבודה נכון. בגלל שיש לנו כבר מיקס בין המיקרופונים - אנחנו נחזק ונוריד את כל הערוצים ביחד, לא נחזק או נחליש ערוץ אחד כי זה יגרום למיקס ביניהם להשתנות. עכשיו קצת על ווליום - ברוב תוכנות ההקלטה והעריכה - 0dB יהיה רף הווליום, זאת אומר שמעליו - ניכנס לדיסטורשיין ובעברית - עיוות.
המלצה שלי היא לקחת חלק יחסית חזק בפרק (תוכלו לראות לפני הגלי קול) ולראות שבחלק הזה אנחנו ממש עוד שנייה נוגעים באפס - אבל לא מגיעים אליו. ברוב התוכנות, כשתעברו את האפס יהיה לכם אזהרה באדום. אל תגיעו לאדום, טוב?
ברגע שגילינו את החלק החזק וראינו שאנחנו מתקרבים בו לאפס אבל לא עוברים - הגענו לווליום עבודה נכון.
עכשיו אנחנו עוברים לאפקטים - ונקודה חשובה באפקטים היא להיות עדינים ואלגנטים איתם. אם משתמשים בהם חזק מדי - אנחנו יכולים לאבד מהטבעיות של הפודקאסט ולגרום לעיוותים קוליים.


שלב 3 - Noise Reduction:
כשאנחנו מדברים על שימוש באפקטים, גם לסדר של האפקטים תהייה משמעות. אני לא ארצה להשתמש ב-EQ (הגברה והנמכה של תדרים) לפני שאשתמש במנקה רעשים. למה? כי אם אגביר תדרים גבוהים אני אגביר גם את הרעש הלבן, מה שיגרום למנקה רעשים לעבוד יותר קשה - סתם בלי סיבה. עכשיו כשהבנו שיש משמעות לסדר של האפקטים - נדבר על הסדר עצמו. לפני הכל - נשים מנקה רעשים.
גם אם יש לנו ערוצי סאונד נקיים וטובים, לשים Noise Reduction (מנקה רעשים) יעשה ניקוי אחרון וטוב. היום - לרוב התוכנות יש מנחית רעשים מובנה (כמו לדוגמא באודסיטי) שיעשה עבודה טובה. שימוש מוגבר במנקה רעשים יגרום להעלמה של תדרים גבוהים וחשובים שיעמעמו את הסאונד, אז להיות עדינים איתו, אה?


שלב 4 - De-Polsive:
מדובר באפקט שלא מגיע לרוב עם תוכנות ההקלטה ונצטרך לרכוש אותו בנפרד. אם אין לנו אותו - יש עוד אופציה שיכולה לעזור לנו ונדבר עליה בהמשך.
כשאנחנו מדברים אנחנו מוציאים אוויר, כשאנחנו משתמשים בהברות חזקות כמו ב' ופ' אנחנו מוציאים אוויר באופן חזק יותר מה שגורם לכניסה חזקה מדי של אוויר למיקרופון. בטוח שמעתם פודקאסטים בהם הפ' והב' נשמעים מלוכלכים מאוד ומציקים.
אז נכון, במעמד ההקלטה אנחנו משתמשים באביזר שנקרא פופ-פילטר, שתפקידו לעדן מעט את כניסת האוויר אבל לפעמים גם הוא לא מספיק ואנחנו נשתמש באפקט שנקרא De-Polsive, שתפקידו לחתוך את אותם התדרים הנמוכים והמציקים, תוכלו לשמוע במדריך המוקלט שעשיתי את ההבדל המשמעותי שלו - מדריך עריכת סאונד.


שלב 5 - Mouse De-Click:

גם האפקט הזה הוא אפקט מעט מתקדם (אם יעניין אותכם לקרוא על אותה חבילה של אפקטים מתקדמים תוכלו לקרוא על חבילות RX של izotope בקישור הזה).
האפקט הזה יודע לזהות קליקים ורעשי פה, הוא עושה את זה באופן מדהים ושימוש נכון בו יכול לנקות המון מהרעשים הקטנים שלפעמים מציקים להמון מהמאזינים.


שלב 5 - Compressor:
מפא
ת מורכבות האפקט - לא נפרט יותר מדי על איך עובד האפקט (נעשה את זה אולי במדריך אחר בהרחבה) אבל בגדול - הקומפרסור הוא מצמצם טווח דינמי.
מה זאת אומרת? 
אם לדוגמא דובר אחד מדבר בווליום יחסית רגיל ופתאום צועק - אנחנו נרצה שלמרות הצעקה - ישמעו אותו עדיין בווליום יציב. בסיטואציה כזו נרצה להשתמש בקומפרסור. הקומפרסור, לפי המאפיינים שנכוון אותו, ידע להנחית גל קול חזק מדי ולהחזיר אותו לווליום היציב שאנחנו עובדים איתו.
כמו שאמרנו, להשתמש בעדינות באפקטים: לכוון את הכניסה של הקומפרסור בצורה נכונה שתמיד יעבוד - אב
ל לא חזק מדי. כיוון נכון של המאפיינים יעזור לנו בווליום קבוע ויציב כך שהמאזין לא יצטרך להגביר במקומות חלשים ולהנמיך במקומות חזקים.

שלב 6 - EQ:

האוזן האנושית מסוגלת לקלוט בערך בין 20HZ, שזה עשרים הרץ עד ל-20KHZ, שזה עשרים אלף. אם זה נשמע הרבה - עובדה נחמדה היא שכלבים מסוגלים לשמוע בין 60HZ עד ל-45KHZ. יותר מפי 2. עכשיו מבינים למה כלבים מסוגלים להשתגע בזמן שאתם לא מבינים על מה העניין?
תפקיד ה-EQ הוא להנמיך/להגביר תדרים מסוימים. לרוב, כשאנחנו מדברים על ערוצי קול, אנחנו נרצה לחתוך את התדרים הנמוכים שגורמים לסאונד להישמע "בוצי", זה בערך בין 20HZ עד ל-120HZ. ובו זמנית - להגביר את התדרים הגבוהים שגורמים לסאונד להישמע הרבה יותר פתוח ואוורירי. זה יהיה בין 15KHZ עד ל-20KHZ. ואם אין לכם De-Polsive שדיברנו עליו מקודם - זה הזמן לחתוך לגמרי עד לאזור 80-100HZ, זה ינחית יפה את ההברות החזקות.

שלב 7 - הוספת מוזיקה:
הגיע הזמן קצת להנות ולהוסיף קצת אווירה מסביב. נוסיף את הפתיח והסגיר, נשים לב שהקריינות תהייה באותו ווליום עם הדוברים בפרק עצמו, נוסיף סאונד אפקטס אם צריך, נוסיף מעברים מוזיקליים והפוגות בין לבין שמעבר לפן האומנותי - הן מאוד חשובות טכנית. בעזרתן ניתן לחומר שדיברנו עליו לשקוע וניתן לאוזניים שנייה של התרעננות.

שלב 8 - ייצוא ובדיקת הפרק במקומות שונים:

בסוף, רוב המאזינים שלנו לא ישמעו את הפודקאסט באוזניות איכותיות או במוניטורים טובים כמו שאנחנו שמענו אותו. וכדי לוודא שעשינו עבודת מיקס טובה בין המיקרופונים, כדי לוודא שעבדנו טוב עם האפקטים ושהמוזיקה לא חלשה או חזקה מדי - נעלה את הפרק לדרייב או לכל מקום אחר שנוח ונשמע אותו עם אוזניות לא איכותיות, נשמע אותו בפלאפון, באוטו, במקומות שרוב המאזינים יקשיבו לו. ככה נוודא את עצמנו ואם צריך - נתקן פה ושם.

זה היה המדריך שלי בגדול לעריכת פודקאסט, יש עוד אפקטים שונים ומשונים, יש עוד המון שיטות עבודה ויש עוד המון עניינים טכניים שעם הזמן תלמדו ותיישמו אבל לפחות להתחלה - אני חושב שעזרתי לכם לבנות סדר פעולות נכון.
אשמח לשמוע ממכם אם משהו לא ברור, לא נכון (חס וחלילה) או סתם הערות/הארות.
תודה רבה על הקריאה!


משהו עדיין לא ברור? רוצים להתייעץ? אנחנו כאן לכל שאלה או בקשה בלחיצת כפתור: 

אורי בן-דור, Your-Podcast.

  • Instagram
  • Whatsapp
  • 2021_Facebook_icon.svg
bottom of page