top of page


איך לבחור מיקרופון לפודקאסט?
אחח.. סאונד חם של מיקרופון טוב. זה עם הנמוכים שגורם לך לרצות לשמוע את המראיין מקריא לך סיפור לפני השינה. מה הקריטריונים שחשבו עליהם בדרך להוציא סאונד כזה טוב? איזה סוגי מיקרופון קיימים? איך לבחור מה אני צריך?
נתחיל מהשורה התחתונה והכי חשובה - זה לא כזה מורכב, וזה בעיקר תלוי באלמנטים התלויים במעמד ההקלטה, ולא בציוד. או במילים פשוטות - זה לא החכה, זה כמה טוב אתה יודע לדוג.
מיקרופון משמש ממיר גלי קול לגלים חשמליים כך שמחשב או כל תוכנת הקלטה אחרת תוכל להבין אותה.
ראשית, נעבור על שני סוגי המיקרופונים העיקריים והנפוצים בכל עולם הסאונד וההקלטות: מיקרופון קונדנסר ומיקרופון דינמי.
מיקרופון קיבולי (קונדנסר): הטכנולוגיה העומדת מאחורי קונדנסרים היא השימוש בקבל חשמלי, בלעז - קונדנסר (רכיב חשמלי בעל יכולת לאגור מטען חשמלי ולפרוק אותו).
קבל חשמלי זה עובד בצורה בה ממברנה דקה מוצבת במקביל ללוח מתכתי מקובע במרחק קבוע. כאשר גל קול פוגע בממברנה הרגישה הוא מרטיט אותה, מה שיוצר שינוי בקצב ובעוצמה לגל הקול הפוגע המומר למתח חשמלי.
המתח החשמלי הנוצר הוא באופן כללי גבוה, אבל הזרם החשמלי בקפסולה של הקונדנסר הוא נמוך, לכן יש צורך מתח חשמלי חיצוני שיגביר את הסיגנל (גל הקול הנכנס) וכאן אנחנו פוגשים את הפאנטום (48V).
רוב כרטיסי הקול והמיקסרים כיום מכילים כפתור 48V. בלעדיו, הסינגל הנכנס מהקונדנסר יהיה נמוך מאוד ולא שמיע. במיקרופון קונדנסר USB שמתחבר ישירות למחשב - הגברה זו קיימת מראש בתוכו.
מיקרופון מסוג קונדנסר רגיש מאוד לסביבה (הוא ישמע מזגן דולק ובווליום גבוה גם ג'וק שהולך בפינה של החדר) ולכן פחות מתאים להקלטות במקומות בהם יש הרבה רעש רקע.
המלצה שלנו - LEWITT LCT 240 PRO.
יתרונות:
- קליטת מלוא טווח התדרים.
- הקלטה צלולה ובהירה ותפיסה מדויקת של גל הקול.
- סאונד איכותי מאוד.
חסרונות:
- יקר ביחס למיקרופון דינמי.
- רגיש ובעל חיי מדף קצרים ביחס למיקרופון דינמי.
- לא עמיד להקלטה בעוצמה גבוהה.
- דורש סביבה שקטה במעמד ההקלטה.
מיקרופון דינמי: רוב המיקרופונים הדינמיים עובדים בשיטת סליל זז. מיקרופונים מסוג זה יוצרים שדה אלקטרומגנטי בעזרת דיאפרגמה (ממברנה דקה) שזזה ומזיזה את הסליל ברגע שנכנס גל קול מסוים. הסליל הופך את הגל קול לזרם חשמלי.
המיקרופון הדינמי קולט בעיקר גלי קול שנמצאים בטווח ה-10 ס"מ ממנו והופכים אותו למיקרופון מתאים להקלטה בסביבה עם המון רעשי רקע (במשרד רועש או בחדר מתחת לכביש עמוס).
בשונה מקונדנסר, מיקרופון דינמי לא דורש מתח חשמלי חיצוני.
יתרונות:
- זול ביחס למיקרופון קונדנסר.
- עמיד מאוד לפגיעות יבשות.
- לא בהכרח דורש סביבה שקטה במעמד ההקלטה
- חיי מדף ארוכים.
חסרונות:
- פחות רגיש בתפיסת גלי קול ותדרים מדוייקים.
המלצה שלנו - Shure SM58.
באופן כללי ולדעתי האישית - כיום, כל המיקרופונים החיצוניים (כלומר לא מיקרופון מחשב או אוזניות) יודעים להוציא חומר גלם בסיסי וטוב במידה ויודעים איך להשתמש בהם. בבחירת המיקרופון עלינו לשים לב מה הכי מתאים לנו, ולא מה יקר או נשמע טוב יותר במדריך ביוטיוב (שעדיף להימנע מלהקשיב לאיכות מיקרופון במדריכים כאלו מהסיבה הפשוטה שהחומר גלם של הסרטון ככל הנראה עבר מניפולציה ועריכה).
מה שחשוב לנו לשים לב במעמד הקנייה הוא על המלצות מאנשי מקצוע שלא בעלי אינטרסים. אם אהבתם סאונד של פודקאסט מסוים - פשוט לשאול את היוצר במה השתמש.
האם הפודקאסט עומד להיות מוקלט במקום קבוע? אם כן, חשוב לקחת זאת בחשבון. אם המקום באופן יחסי שקט ורגוע - אולי עדיף ללכת על קונדנסר. קנייה חד פעמית, אבל אין ספק ששווה את זה. אם אתם ניידים או מקליטים במקום רועש יחסית, כנראה שעדיף דינמי.
ובסוף קיים עניין התקציב. מיקרופונים הם בעלי טווח מחירים גדול מאוד ואפשר בקלות ללכת לאיבוד. אין סיבה (לדעתי האישית) ללכת על מיקרופון שעולה יותר מ-500/600 ש"ח. פודקאסטים שאתם מאוד אוהבים ובעלי סאונד פצצה כנראה הוקלטו במיקרופונים בפחות מזה. ועכשיו אנחנו חוזרים לתחילת המאמר - אחד הדברים הכי חשובים הוא הביצוע..
סטנדים, כבלים ואביזרים נוספים:
1. אם אתם בעלי מיקסר/כרטיס קול - הכבל שתצטרכו נקרא XLR, כבל שבצד המחובר לכרטיס קול קיימים 3 פינים קטנים (נקבה) ובכניסה שלו (לתוך המיקרופון) כניסה ל-3 פינים קטנים. יש הרבה גדלים לכבל, הסטנדרטי שיתאים לרוב העבודות הוא 3 מטר. ממליץ עליו, לא להשתמש במאריכים! זה מעלה את האחוזים שבעיות מגעים יווצרו ושחומר הגלם יכנס בצורה לא טובה לתוכנת הקלטה. אם אין לכם מיקסר/כרטיס קול - תוודאו שלמיקרופון שאתם רוכשים יש כניסת USB.
2. סטנדים - יש אופציה לסטנד שולחני שעומד בפני עצמו ויש סטנד שמחובר עם תופסן לשולחן או כל עצם אחר. ממליץ ללכת על השולחני שיותר דינמי ובעל יכול להסתגל למקום שמקליטים בו אבל אם מדובר במקום קבוע בו סטנד תופסן יכול להתאים - לכו על זה. שימו לב לפני ההקלטה שהסטנדים יציבים ולא זזים.
3. תכירו את החבר החדש שלכם - הפופ-פילטר! זהו בעצם ספוג שעוטף את המיקרופון (משומש בשני סוגי המיקרופונים אבל בעיקר חשוב בקונדנסר) שחוסם הברות חזקות כמו 'פ' ו-'ב' ועוזר בעצירת הרוח היוצאת כתוצאה מהדיבור שלנו. כיום כמעט כל מיקרופון בסיסי שקונים מגיע עם אחד, אז אל תשאירו אותו סתם בתוך הקופסה ;)
אז כמה טיפים:
1. לשמור על סביבה שקטה (עוזר לנו גם מבחינה מנטלית להיות יותר מרוכזים בהקלטה).
2. ישיבה זקופה עוזרת לנו לשמור על מעבר נקי של אוויר וצליל מתוך מיתרי הקול וכך תורמת ליצירת סאונד איכותי.
3. לשמור על מרחק אגרוף מהמיקרופון, להשתדל לא לזוז יותר מדי וכך לשמור על ווליום יציב (שמאוד ישמח את העורך סאונד שלכם).
4. והכי חשוב - להנות, להנות ולהנות. כל כך הרבה מונח על כף המאזניים מבחינת האנרגיה שלנו. לא משנה כמה טוב יהיה הציוד שתשתמשו בו - אם אין תשוקה (ושומעים את זה) - אין כלום. לזכור שאנחנו עושים את זה כי אנחנו אוהבים את זה (מקווה שלא הכריחו אתכם בעבודה להקליט פודקאסט) ומדי פעם לעזוב את הדפים עם החומרים ופשוט לזרום על זה.
5. ממליץ ששני המיקרופונים (של המרואיין ושל המראיין) יהיו אותו דגם ולא יגרמו פערים באיכות ההקלטה.
משהו עדיין לא ברור? רוצים להתייעץ? אנחנו כאן לכל שאלה או בקשה בלחיצת כפתור:
אורי בן-דור, Your-Podcast.


bottom of page